wtorek, 4 grudnia 2012

Hinduski żółty kurczak z kurkumą i garam masala

W mojej ulubionej hinduskiej knajpce podają danie "Butter Chicken" - kurczaka w żółtym maślanym sosie z płatkami migdałowymi (sos w angielskiej wersji karty nazywa się golden gravy). Długo szukałam jak zrobić coś takiego. Niestety internet nie był pomocny. Wobec tego postanowiłam zrobić coś, co choć trochę będzie przypominało tą potrawę. Nie będę czarowała, że wyszło mi jak w knajpce. Natomiast zupełnie spokojnie mogę stwierdzić, że moja wersja też jest pyszna. W związku z tym niniejszym chwalę się nią. Danie nie jest pracochłonne, ale uwaga, z powodu ilości użytego masła raczej nie należy do dietetycznych.

Hinduski kurczak z kurkumą i garam masala

Składniki na porcję dla 2 osób:

ok. 400 g piersi z kurczaka
3 + 4 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki masła
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki garam masala
pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
sól
oliwa

Z 3 łyżek jogurtu, garam masala i połowy kurkumy przygotować marynatę. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w sporą kostkę, przełożyć do naczynia z marynatą. Dokładnie wymieszać żeby kawałki mięsa były oblepione jogurtem i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzać oliwę. Kawałki kurczaka jak najlepiej oczyścić z marynaty (nie wyrzucać zeskrobanego jogurtu!) i smażyć na lekko złotawy kolor. Do pozostałej marynaty dodać 4 łyżki jogurtu, resztę kurkumy, skrobię i posolić. Dobrze wymieszać. Maksymalnie zmniejszyć gaz pod patelnią i dodać masło. Kiedy się rozpuści, dolać jogurt z przyprawami, wymieszać. Bardzo powoli podgrzewać. Kiedy zacznie parować, dodać płatki migdałowe i podgrzewać aż lekko zawrze. Podawać z ryżem lub chlebkami nan.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...