niedziela, 2 grudnia 2012

Sałatka z ciecierzycy i marynowanych warzyw

Uwielbiamy z Alastorem ciecierzycę. Robimy z nią wiele potraw, jak np. hinduska ciecierzyca garam masala. Pierwszym daniem jakie zrobiliśmy z tym rodzajem grochu była sałatka z marynowanymi warzywami, podpatrzona w jednej z już nieistniejących knajp w Krakowie.

Jeśli chodzi o samą ciecierzycę, to jeszcze kilka lat temu w Krakowie widywaliśmy ją tylko w Jubilacie, Almie i w sklepach ze zdrową żywnością. To się jednak na szczęście bardzo poprawiło. Obecnie jest kilku producentów puszkowanej ciecierzycy. Nie polecamy na pewno wyboru bardzo znanej firmy na B., reklamującej się tańczącymi groszkami i kukurydzami ;) Ich ciecierzyca jest najdroższa i najsłabszej jakości - rozgotowana i bez smaku. Polecamy puszki włoskiej firmy Metelliana oraz polskiego Rolnika - pierwsza jest naszym zdaniem najlepsza, druga ma najlepszy stosunek jakości do ceny (najlepiej nadaje się do zupy z ciecierzycy, na którą wkrótce wrzucimy przepis).

Oczywiście najlepszą i najtańszą metodą jest kupić suszoną ciecierzycę i ugotować ją samemu - jeżeli ktoś ma więcej czasu niż my. Jest to dość czasochłonne. Ciecierzycę należy najpierw namaczać całą noc a później gotować godzinę.
Sałatka z ciecierzycy i marynowanych warzyw
Składniki:
puszka ciecierzycy
6 małych korniszonów lub 2 ogórki konserwowe
8-10 pieczarek marynowanych
2 kawałki papryki marynowanej
kilkanaście czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
mielona ostra papryka do smaku, opcjonalnie posiekane chilli
sól, pieprz
opcjonalnie: posiekana natka pietruszki

Ogórki i pieczarki pokroić w plasterki a paprykę w cienkie paski. Przełożyć do miski. Ciecierzycę odlać z zalewy i przepłukać na sicie. Przesypać do posiekanych warzyw. Dodać całe oliwki. Zalać oliwą i doprawić. Wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się przegryzło.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...